IndianWebPortal.com

Something Different In Linux

Home » Knowledge » Linux realted question

Linux realted question

Posted by Rishikesh Vispute Categories: Knowledge

1) Which command is used to change settings on IDE hard disk drives?
1. hdparm
2. hddparm
3. diskparm
4. hdparam
5. ideconfig

Ans : hdparm

hdparm is a command line utility for the Linux operating system to set and view IDE hard disk hardware parameters. It can set parameters such as drive caches, sleep mode, power management, acoustic management, and DMA settings.

Before using hdparm it is important to read its man page

2) Your logfile shows repeated connections to TCP port 143. Which named service is being accessed?
1. imap
2. smbd
3. nmbd
4. pop2
5. smtp

Ans : imap By default imap runs on port 143.

3) What type of packet does an IP ping use (provide acronym)?

Ans : Internet Control Message Protocol i.e ICMP

4) To learn more about the management of an Internet site, the best utility to use would be:
1. whois
2. traceroute
3. ping
4. telnet
5. rpcdump

Ans : whois and telnet

4) If you had a Linux system routing 3 different Networks through 3 NICs and you were having trouble with your IP-Forwarding. where would you look to ensure that IP-Forwarding is actually enabled?
1. cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
2. netstat
3. cat /proc/net/tcp
4. iptraf -d eth0
5. tail -f /var/log/messages

Ans : cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

5) What file is used for associating port numbers to port names?
1. /etc/services
2. /etc/hosts
3. /etc/inetd.conf
4. /etc/securetty
5. /etc/ports

Ans : /etc/services

The /etc/services file enables server and client programs to convert service names to these numbers -ports. The list is kept on each host and it is stored in the file /etc/services. Only the “root” user is allowed to make modification in this file and it is rare to edit the /etc/services file to make change since it already contains the more common service names to port numbers. To improve security, we can immunize this file to prevent unauthorized deletion or addition of services

6) Which file can you create to prevent non-root users from logging into the system? (specify path and filename)

Ans : /etc/nologin

7) What command can be used to display a formatted output of the wtmp file? (no arguments)

Ans: # last

Last searches back through the file /var/log/wtmp (or the file designated by the -f flag) and displays a list of all users logged in (and out) since that file was created. Names of users and tty’s can be given, in which case last will show only those entries matching the arguments. Names of ttys can be abbreviated, thus last 0 is the same as last tty0.

When last catches a SIGINT signal (generated by the interrupt key, usually control-C) or a SIGQUIT signal (generated by the quit key, usually control-\), last will show how far it has searched through the file; in the case of the SIGINT signal last will then terminate.

The pseudo user reboot logs each time the system is rebooted. Thus last reboot will show a log of all reboots since the log file was created

Which command can be executed by a user who is already logged into the system, in order to change to the root user? (type the command without any parameters)

Ans : “su”

9) Type the full command you could use to decompress the file “foo.gz”

1. gzip -d foo.gz
2. gunzip -d foo.gz
3. gunzip foo.gz
4. unzip foo.gz
5. decompress foo.gz

Ans : gunzip foo.gz

10) You need to find out which package owns a file called /etc/paper.config. Which command will answer this question?

1. rpm -qf /etc/paper.config
2. rpm -qa|grep /etc/paper.config
3. rpm -Fq /etc/paper.config
4. rpm -q /etc/paper.config
5. rpm –requires /etc/paper.config

Ans : rpm -qf /etc/paper.config

You can find out which rpm a file belongs to by using the rpm -q -f command. You must have the redhatrpmdb rpm installed though.

11) Where are source RPMs installed?
A. /usr/src/linux/rpms/
B. /var/src/linux/rpm/
C. /var/rpm/src/
D. /var/linux/rpm/src/

Ans : None of above.

Source RPMs are installed in /usr/src/redhat. There are 5 subdirectories under there. SOURCES contains the original source code. SPECS contains the specification files that control the RPM build process. BUILD is where source code is uncompressed and built. SRPMS contains the source RPM that is created when you build one.

12) How can you turn off interface eth1?

A. service network stop
B. service netork stop eth1
C. ifstop eth1
D. ifdown eth1
E. ps -aux |grep eth1| kill `awk -f {$1}`

Ans : ifdown eth1

13) What directory contains the kernel?

A. /
B. /kernel
C. /etc
D. /boot
E. /var/log

Ans : /boot

14) How can you see the kernel routing table?

A. netstat -Route
B. netstat -rn
C. netstat -an
D. route show default gw
E. netstat

Ans : netstat -rn

15) How do you enable quotas on a partition in /etc/fstab?

A. Add the enforcequotas option
B. You don’t. Quotas are turned on automatically when you install the quota rpm.
C. Add the quota option.
D. Add the usrquota and grpquota options.
E. You put a 1 in the last column.

Ans : Add the usrquota and grpquota options

To enable quotas on a partition you put the userquota and groupquota option in the options section for the partition in /etc/fstab.

16) How can a user set up their own crontab entry?

A. vi ~/.crontab
B. cp /etc/crontab .
C. crontab -v
D. crontab -e
E. cron –edit

Ans : crontab -e

17) What command will turn off the ftpd service in all runlevels?

A. chkconfig ftpd off
B. rm /etc/rc.d/init.d/*ftpd*
C. chkconfig –levels 12345 ftpd off
D. service ftpd stop
E. service ftpd stop -persistant

Ans : chkconfig –levels 12345 ftpd off

18) Which parameters are use in rsync command to copy file/folder from source to destinations with same permission, ownership and groups ?

Ans : rsync –pog

19) Write the rysnc command transfer File and subdirectory under “eukhost” directory to the /backup directory on remote host eukhost.com ( port number is 39393)

Ans : The correct command is as follows:

#/usr/bin/rsync -vrplogDtH -e “ssh -p 39393? eukhost root@firefly.eukhost.com:/backup/

20) Which is the command to enable suid /etc/hosts file .

Ans : # chmod a+s /etc/hosts

21) Which following command will show only server hostname

1. uname -h
2. uname -a
3. uname -n
4. uname –r

Ans : # uname -n

22) What does the following cron entry do?

10 5 * * * /bin/foo

A. runs /bin/foo every 10 minutes 5 days a week
B. runs /bin/foo at 10:05 AM every day
C. runs /bin/foo on the 10th of May every year
D. runs /bin/foo at 5:10 AM every day

Ans : runs /bin/foo at 5:10 AM every day

The fields are: minute, hour, day of month, month, day of week

23) You have created a /home/projectx directory with the owner of projectx and a group of projectx. How can you set its permissions so that all files created in this directory are owned by the projectx group?

A. chown projectx.projextx /home/projectx
B. chgrp projectx /home/projectx
C. chmod 755 /home/projectx
D. chmod g-s /home/projectx
E. chmod g+s /home/projectx

Ans : chmod g+s /home/projectx

24) What command do you use to edit the default grace period for quotas?

A. quotaconfig -g
B. editquota -g
C. quotaconfig -t
D. edquota -t
E. quotaeditor –grace

Ans : edquota -t

25) What file contains the configuration for BIND?

A. /etc/bind.conf
B. /etc/named.conf
C. /etc/dns.conf
D. /var/named/bind.conf
E. /var/named.conf

Ans : /etc/named.conf

26) Which file contains the list of terminals that root is allowed to log into?

A. /etc/rooterm.conf
B. /etc/terminals
C. /etc/secure
D. /etc/tty.conf
E. /etc/securetty

Ans : /etc/securetty

27) How can you find out which ports are being used?

A. ifconfig -a
B. netstat -a
C. netstat -rn
D. ports
E. cat /etc/services

Ans : netstat –a

28) You want to add a directory to all users paths. What file should you edit to do this?

A. /etc/sysconfig/profile
B. /etc/sysconfig/profile
C. /etc/bashrc
D. /etc/profile
E. /etc/env

Ans : /etc/profile

The /etc/profile script is used for system-wide enviornment variables and startup files. You could also create a new file in /etc/profile.d/ that ends in .sh and set the enviornment variable in there. Keep in mind that not all users will necessarily use bash

29) Sendmail is an example of a(n):?

A. MTA
B. MUA
C. MDA
D. MLA
E. All of the above

Ans : MTA

30) Which files are used to configure TCP Wrappers?

A. /etc/tcpwrapper.conf and /etc/hosts.conf
B. /etc/hosts.allow and /etc/hosts.deny
C. /etc/tcpwrapper.conf and /etc/xinetd.conf
D. /etc/access.conf and /etc/xinetd.conf
E. /etc/tcpwrapper and /etc/access.conf

Ans : /etc/hosts.allow and /etc/hosts.deny

31) Which options to chmod allow read access to all but only allow write and execute access to the owner?

A. chmod 777 filename
B. chmod 700 filename
C. chmod 744 filename
D. chmod 447 filename
E. chmod 775 filename

Ans : chmod 744 filename

32) Which file do I edit to prevent specific users from accessing an ftp server?

A. /etc/hosts.allow
B. /etc/hosts.deny
C. /etc/ftpacess
D. /etc/ftpusers
E. /etc/ftpd.conf

Ans : /etc/ftpusers

33) Which  file do you edit to set the default runlevel?

A. /etc/grub.conf
B. /etc/lilo.conf
C. either A or B
D. /etc/inittab
E. /etc/runlevel

Ans : /etc/inittab

34) How do I immeadiately restart a Linux system?
A. Turn off the monitor then turn off the CPU.
B. /sbin/stop
C. init 6
D. shutdown -r now
E. None of the above

Ans : shutdown -r now

35) How do you install an RPM?
A. rpm -evh packagename.rpm
B. rpm -ivh packagename.rpm
C. rpm -q packagename.rpm
D. rpm -qa *.rpm
E. rpm -ql *.rpm

Ans : rpm -ivh packagename.rpm

36) Which is default firewall in Linux
A. apf
B. csf
C. iptables
D. black

Ans : iptables

37) Define following command with usage()

Pwd : Print the full pathname of the current working directory.

Ps : report a snapshot of the current processes.
Netstat : The netstat command symbolically displays the contents of various net-work-related data structures
Grep : searches the input files, selecting lines matching one or more patterns; the types of patterns are controlled by the options specified.

38) Write down a command to check just MX record of domain http://eukhost.com.

Ans : dig mx eUKhost.com +short

39) How to check the version of linux installed on your server via command line.

Ans : cat /etc/redhat-release

40) Apache runs under privileges of which user?

1. apache
2. nobody
3. root
4. no user

Ans : nobody

41) Write down command you will use to bind muliple ip to your NIC card(eth0)

Ans Step 1 : #cd /etc/sysconfig /network-scripts

step 2 : #cp icfg-eth0 ifcfg-eth0:0

#cp ifcfg-eth0 ifcfg-eth0:1

#cp ifcfg-eth0 ifcfg-eth0:2

Step 3 : #vi ifcfg-eth0:0

step 4 : # ifup eth0:0

Repeat step 3 and 4 but make sure to update correct device and IPadd

42) How to set date & time on a system.(set it to 27th oct 2007 and 13:00hrs)

Ans : date –set=’Sun Oct 27 13:00:00 IST 2007?

43) How to block a IP address with iptables? (10.10.10.123)

Ans : iptables –A INPUT –s 10.10.10.123 –j REJECT

44) Set hostname of your server permanetly to support.eukhost.com(Write down commands and files which you edit)

Ans : # hostname support.eukhost.com

# edit /etc/hosts and add following line on first link

support.eukhost.com support

#edit /etc/sysconfig/network and replace the parameter HOSTNAME with new hostname.

# reboot to make sure that it setup permanetly.

44) How to find which php.ini file is in use ?

Ans : php –i | grep php.ini

45) How I can kill all process accessimng /tmp partition

Ans : fuser –km /tmp

46) How would you rebuild your RPM database.

Ans : rpm –rebuilddb -v -v

47) How can you determine which shell you are using ?

Ans : echo $SHELL

48) Which UNIX command will control the default file permissions when files are created?

Ans : umask

49) What is difference between du and df command

Ans : du : The du utility displays the file system block usage for each file argument and for each directory in the file hierarchy rooted in each directory argument. If no file is specified, the block usage of the hierarchy rooted in the current directory is displayed. If the -k flag is specified, the number of 1024-byte blocks used by the file is displayed
df : df utility displays the amount of disk space occupied by mounted file systems(partitions), the amount of used and available space, and how much of the file system’s total capacity has been used. The file system is specified by device, or by referring to a file or directory on the specified

50) How to remove duplicate rpm?(use rpm command)

Ans : rpm -e –nodeps –allmatches

51) Biggest number that an IP address can have in any of its octet is ?

a) 256
b) 255
c) 264
d) 254

Ans : 255

52) What is a quick way to see all users with the UID of 0 on the shell ?

Ans : cat /etc/passwd| grep “:0:”

53) What is significance of Add_Module and Load_module in default httpd.conf

Ans : Load_module : The LoadModule directive links in the object file or library filename and adds the module structure named module to the list of active modules.

Module is the name of the external variable of type module in the file, and is listed as the module Identifier in the module documentation.

Add_module : The server can have modules compiled in which are not actively in use. This directive can be used to enable the use of those modules. The server comes with a pre-loaded list of active modules; this list can be cleared with the ClearModuleList directive.

You will find details information about it at http://httpd.apache.org/docs/1.3/mod/core.html

54) What is a simple method to stop the DDOS attack on a domain.

Ans : Changed the A record for domain to point to 127.0.0.1

Here are the answers for questions asked in redeployment test (Cpanel question Paper.

1. How can I install a Perl and Pear Module ?

Ans: Perl Modules: You can install perl modules from Main WHM à Software –> Install a Perl Module

Via SSH : #/script/perlinstaller

` Pear Module: #pear install

2. What is the requirement for CGI and Perl scripts to finction properly ?

Ans : 1.cgi/perl environmental directory must be set of your domain.

2.All perl/cgi scripts should be uploaded under respective “cgi-bin” directory.

3.All cgi script must have only read and execute permissions for group and others(i.e 755..

3. How do I manually kill the exim mail queue?

Ans: You can do it via ssh as root user:

# /usr/local/cpanel/whostmgr/bin/whostmgr2 killeximq

4. How do I manually move an account to another server?(Applicable for Cpanel server only.

Ans: 1: check for the username of the account.

# cat /etc/userdomains | grep domain.com

2: Take the backup of that account:

# /scripts/pkgacct

3: Make this backup file available for download:

# cp cpmove-username.tar.gz /usr/local/apache/htdocs/

4: Download it under /home directory on new server:

# wget http://oldserver’s IPaddress/cpmove-username.tar.gz

5. You can restore it with a using following script.

# /scripts/restorepkg

This will restore your account on new server as it was old server, just make sure the version of php, mysql and format of mailbox on both server.

5. Where is the exim antivirus config file?

Ans: # /etc/antivirus.exim

6. Where is the PureFTPd configuration file and users configuration file ?(path for both files.

Ans : The absolute path for PureFtpd configuration is /etc/pure-ftpd.conf and that of ftpusers is /etc/proftpd/username or /etc/vaftpd/username.

7 .How do I enable anonymous uploads with PureFTPd?

Ans : edit /etc/pure-ftpd.conf add following line

“anonymouscantupload On” and

restart pure-ftpd service.

8. How can I debug problems with an email account ?

Ans: Trace the path of the email when sent from the server and see what path it follows:

#exim –d2 –bt user@domain.com or

1. check for error if any under /var/log/exim_mainlogs files for email account.

2. check the MX record for the domain.

3.check if the email account exists on server.

4.check for the entry of domain /etc/localdomains, /etc/userdomains, /etc/valiases/domain.com and /etc/vfilters/domain.com

5.Make sure that the exim is upto date.

9. I get strange errors like sd(8,10. write failure, user limit block reached – when adding FP extensions, adding accounts, maybe others ?

Ans: 1. Check for the disk quota assigned to that account.

2. Make sure that no partition on server is 100% used.

3. Make sure that the partition is not mounted as readonly.

10. When logging into CPanel, I get a 404 error saying it can’t find a theme (./frontend/bluelagoon/index.html. , the page can not be displayed ?

Ans : It means that the bluelagoon theme is missing.

Either install bluelagoon skin on server or change the default theme/skin for the account to use most commonly used theme i.e. “X” theme.

11. Can SSL Certificates be added to an addon domain or subdomain when the main account already has one ?

Ans: yes, You can install a SSL ceritificate on your addon domain or subdomain. You need to assign a dedicated/static IP for that addon or sub domain. You can do it by VirtualHost entry for that domain under main httpd.conf file and update A record for it under respective DNS zone files.

12. How can I add PHP support to my apache webserver ?

Ans : You need to compile required php version with apache on server.

Either you can do it with #/scripts/easyapache or by downloading source files for the required version of php and then complie it with apache. You will exact steps under our forums.

13. How to verify cpanel’s license and update it manually ?

Ans : You can verify your cpanel’s license at http://verify.cpanel.net/

To update the license file you need run following script on shell as root user.

#/usr/local/cpanel/cpkeyclt

If its taking long to finish it, disable firewall on server temporary.

14. If I have phpsuexec enabled, how can I override the default settings in php.ini ?

Ans : If you have phpsuexec enabled on serer, then users can override the default php settings by creating a php.ini file under respective “DocumetRoot” and add parameters with correct vaule.

15. What do I put in the outgoing section to get my email in outlook ?

Ans : The question is some what tricky.

You cannot use outgoing section to get emails for your account under outlook. You need to set your mail servers details under INCOMING section to get email under outlook. Generally, you should use mail.domain.com or domain.com or servers’s main IP address as your SMTP(outgoing. and POP3(incoming. mail server.

16 .How do I create Domain Account on a dedicated server, for connecting the site using external FTP software?

Ans : You can create an account on sever via WHM à Accounts Function à Crate a new Account.

17. There is no website configured at this address(Show cpanel default page.. What does this mean?

Ans: Check the A record for the domain and make sure that the VirtualHost entry in main httpd.conf file for that domain is intact on same server where A record is pointing.

18 .How can I see my site as soon as it is created?

Ans : You will be able to access the website at

http:///~/

Make sure to replace server IP address with actual IP and and username with actul username with which the domain is created.

19. How do I upload an existing subscriber list to a newly created mailing list?

Ans : 1. Copy the subscribers list un a notepad and arrange one email account on one line.

2. Login to your mailing list from cpanel with mailing list admin password.

Go to MemberShip Management à Mass Subscription and upload the text file.

20. How do I upload my web page files from my computer hard drive ?

Ans : You can upload your files via CPanel à File Manager or using any FTP client.

Note: All files/directories that you would like to access via browser must be uploaded under the defulat DocumentRoot set for your domain.

21. How long does subdomain propagation take after giving a new site a sub.domain.com name ?

Ans : Once the subdomain is added, its start resolving immediately. Just make sure that the A record is properly added under respective zone file.

22. Is it possible for an individual user to access the webmail programs without going via the cPanel control panel?

Ans : Yes, you can access webmail with respective email account and password at

http://server’sIPaddress/webmail or

http://server’sIPaddress:2095 or

http://domain.com/webmail

http://domain.com:2095.

Also, you can use port 2096 insteadof 2095. It’s a secure port for webmail with cpanel server.

23. Where do I need to place my index files?

Ans : You should upload all your files under the DocumentRoot set for your account.

With cpanel server its “/home//public_html”

24. How do I change nameservers in cpanel?

Ans : You can not change the nameservers from Cpanel interface. There is no option available to update nameservers under cpanel.

If you wish to update your nameservers, you need use

“WHM à DNS Function à Edit DNS zone” function or

you can edit with via ssh by editing the respective domain’s DNS zone.

25. How do I block unsolicited mails ?

Ans : You can use BoxTrapper or SpamAssassin or exim mail filers to block unsolicited mails.

26. Can I change the domain name associated with my cPanel account? And how ?

Ans: Yes, you can change the domain name associated with your account. You can do it using WHM à Account Functions à Modify an Account.

27. How can I change the mail port 25 to another port number ?

Ans ; Simple way to run exim on different port is via

WHM à Service Configuration à service Manager à Exim on another port.

Or by editing /etc/exim.conf and add new port next to parameter

“daemon_smtp_port = smtp-new” and

add following entries in /etc/services

smtp25/tcp mail

smtp-new portnumber/tcp

28. Can you easily change the A records to point to an IIS server through WHM?

Ans: Yes, you can easily update the A record of domain to point to IIS server.

WHM à DNS Functions à Edit DNS Zone.

29. How do I make sure that my server is running the latest version of cPanel?

Ans : You can verify the version of your cpanel by login to your WHM or CPanel. The version is displayed on Top right hand corner.

You can make sure it is latest by running following script.

#/scripts/upcp –force.

30. What is significance of /etc/localdomains, /etc/userdomains and /etc/remotedomains files.

Ans : /etc/localdomains : If the MX record of the domain is pointed to same server then there must be entry for that domain under /etc/localdomains file for local delivery of email.

/etc/userdomains : Its for authentication purpose. The file /etc/userdomains file contains the domain and its user info. If there is any mismatch, then cpanel wont authenticate to log in.

/etc/remotedomains : If you are using remote mail server then entry for that domain must be removed from /etc/localdomains files and should added in /etc/remotedomains files for proper routing of emails.

31. Who is official vendor for Fantastico or from where you can download the fantstico’s installer.(Hint: websitename.)

Ans : NetenBerg is the official vendor of fantastico.

Websites : http://netenberg.com/

http://netenberg.net

32. Which of the following softwares are available under cpanel–> Fantastico?

b2evolution

PHP-Nuke

PHPRaider

PerlDesk

SMF

CubeCart/Zencart

4Images Gallery

PHPauction

Ans : All above scripts are available under CPanel à Fantastico excluding PHPRaider.

33. How I can add counter via cpanel?

Ans : You can add counters via Cpanel à Cgi-Centre à Counter.

34. How I can change my contact email address?

Ans: You can do it via CPanel à Update Contact Info.

# vi /home// .contactemail

35. I login to my cpanel via WHM but webmail and phpmyadmin not working though reset of option under cpanel are working fine. Why ?

Ans: You can access cpanel with servers root password but you can access mail or phpmyadmin for account with servers root password.

If you want to access mail or phpmyadmin then you need to username and password for that account.(End-user security..

36. How I can check the exact date of account creation and deletion ?

Ans: You can check the exact date of account creation and deletion under cpanel’s Accounts logs with command :

# cat /var/cpanel/accounting.log | grep domain.com

37. Which of the following is mandatory to run a website ?

a. Domain Name

b. IP Address

c. Web Hosting Company

d. Browser

Ans : IP Address.

You can run a website without any webhosting company and domain name. Also, you need not have to bother for browser as it is not required at server side to run a website.

38. How I can change the default skin/theme assigned to my account to X theme via command line.

Ans : You need to edit the account’s config file.

#vi /var/cpanel/users/ and update the parameter “RS” i.e RS=x

39. What is cpanel default Skeleton Directory path?

Ans : Its “/root/cpanel3-skel/”

40. Got following error in exim mail logs what would be the wrong and how it fix it ?

“2007-10-27 05:09:50 H=82-36-188-5.cable.ubr03.soli.blueyonder.co.uk [82.36.188.5]:3729 I=[74.200.193.218]:25 F=<0adsm@flowerweb.nl> temporarily rejected RCPT <100bestgolfcourses@libertaryan.com>: lowest numbered MX record points to local host ”

Ans: Generally you will get this error if the domain is using remote mail server and the entry for that domain exists under /etc/localdomains on local server and Vice Versa.

To correct it, first check the MX record for the domain and update the entry for it under /etc/localdomains file accordingly.

41. Enable access for “webalizer Stats” without login to cpanel.(domain: eukhost.com username: admsup .

Ans: You need to run following commads via SSH as root user.

# cd /home/username/www

# ln -s ../tmp/webalizer stats

# chown username.username stats

# cd ../tmp

# chmod 755 ./

# chmod 755 ./webalizer

It will allow http://domain.com/stats/ for viewing stats without logging in to cpanel

42 . What are requirements for SSL.

Ans : 1. The SSL must be issued from a trusted authority.

2. Domain must have a dedicated/static IP address.

43. How can I enable Frontpage on port 443 with SSL ?

Ans : When you install fromtpage extension for your domain via

WHM/Cpanel à Install FrontPage Extensions, it will automatically enable it on port

443 for your domain.

44. Apache seems to crash with this error : [notice] child pid x exit signal File size limit exceeded (25.)

Ans: The error is cause of File size limit. With 32 Bit system apache support max filesize upto 2GB. If any file accessed/required by apache exceeds this limit, you will get above error. You can check for the file under “/usr/local/apache/” and “/var/log/” directories.

45. How can I setup default page which is generated when any new domain is created on server?

Ans: You need to add that file under the default skeleton directory.

46. What is the path for accounts cofiguration file?

Ans: #/var/cpanel/users/

47. What directory content the information of packages created by resellers?

Ans: All packages created by reseller are stored under directory “/var/cpanel/packages” with reseller’s username added a prefix to that package name.

48. I am getting unroutable maildomain error while sending emails to my client? List the possible reasons.

Ans : 1. Your server is not resolving the domain.

2. Make sure the domain is registered and MX record is correctly pointing to some hostname. The MX record for mail server should not any IP address. It should be set to some hostname.

3.Check if the domain have exceeded the limit of “maximum emails each domain can send out per hrs”.

4.Make sure that exim is upto date.

49. What is the path for cpanel’s configuartion file?

Ans: # /var/cpanel/cpanel.config

50. Our Helpdesk is a copyrighted product of which company ?

a. Cerberus Helpdesk International LLC

b. Cerberus LLC

c. WebGroup Media LLC

d. Websupport International LLCF

Ans : You can check it on homepage of our helpdesk J

51. Following is the most important transmission media for Internet Worldwide

a. Satellites

b. CAT5 Cables

c. Fiber Optics

d. Telephone lines

Ans : Fiber Optics

52. Our Recently setup high configuration servers for shared and reseller hosting are using which CPU ?

a. Q6600

b. x3210

c. AMD Opteron

d. Intel Quad Xeon

Ans : Q6600

53. Fibre Optics are made up of

a.Copper

b.Glass

c.Optics

d.Fibre

Ans: Glass

54. Define following protocal and the default port for respective protocal.

a.SMTP

b.HTTP and Secure http

c.FTP

d.DNS

e.bind

f.rndc

g.pop and secure pop

h.imap and secure imap

Ans : You have to find it yourself.

One Response so far.

  1. Hi, thanks for the interesting article? Is your site a free theme or paid? I am intrigued by your site. Is it feasible to include this post on one of my blogs?, i will of course linkback to this blog. Many Thanks


Popular Posts

remove index.php fro

How to remove index.php from url in magento Ans : If you ...

PHP-Java bridge on p

  What is php-java bridge? The php-java bridge is the php ...

Set expiration for y

If you want to set the expiration to your site ...

Warning: Parameter 1

Error: Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a ...

domain pointing to e

If you domain uses external MX record and it is ...